Hudba pomáhá

Rozhovor s Petrem Kužvartem, trumpetistou Chinaski

Jak jste reagovali na první nabídku spolupráce s festivalem Hudba pomáhá?

Upřímně tenkrát jsme úplně nevěděli do čeho jdeme. Výsledek nás velmi překvapil. Často bohužel u benefičních akcí celkový výtěžek spolykají výdaje. Nadělá se kolem toho velký humbuk a ve výsledku se potřebné peníze nedostanou přímo k lidem, které je potřebují. Tady tomu bylo naopak, téměř žádné náklady, výtěžek z koncertu byl navíc zdvojnásoben příspěvkem dalších organizací. Skvělé!

Proč jste se rozhodli navázat dlouhodobější spolupráci s organizátory festivalu?

Jak již bylo řečeno výše. Právě kvůli skvělému výsledku. Oslovil nás následující rok otec postižené holčičky a volal o pomoc. Takových žádostí jsou spousty, ale u něho byla fascinující absolutní odhodlanost. Rozhodli jsme se mu pomoci, ale báli jsme se akci nechat na něm. Byl sice velmi nadšený, ale pokud nemáte zkušenosti, peníze z benefiční akce většinou skončí jinde, než u postižených dětí. A tehdy nás napadlo jediné. Vojta Sedláček a Hudba pomáhá. Oslovili jsme ho a on do toho šel. A výsledek byl opět skvělý. Následně jsme se dohodli, že budeme ve spolupráci pokračovat.

Co se vám na festivalu Hudba pomáhá líbí? Co se Vám vybaví pod spojením festival Hudba pomáhá? Zážitky, pocity….

Je to těžko popsatelné, ale když rodičům  předáte několik set tisíc a tím zvýšíte šanci, že bude jejich postižené dítě třeba chodit, co může být víc? Navíc jsou u toho na koncertě právě lidé, kteří koupí vstupenky přímo přispěli! Atmosféru to teda má opravdu dojemnou. A od rodičů pak dostáváme zprávy, že se děti  zvedají, léčba zabírá. To má prostě smysl!

Jak se těšíte na zářijový klubový koncert ve vysokomýtském M-klubu?

Moc!!!, rozhodli jsme se po okamžitém vyprodání prvního koncertu přidat ještě jeden. Druhý se také obratem vyprodal. Výtěžek bude tedy dvojnásobný! Jde fakt o dobrou věc a my se těšíme na setkání s těmi, kdo jsou ochotni svou účastí na koncertu pomoci.

Spolupracujete také s dalšími benefičními akcemi?

Spolupracovali jsme v minulosti s mnoha nadacemi. Nyní dáváme exkluzivitu nadaci Taťány Kuchařové „Krása pomoci“ a právě festivalu Hudba pomáhá. Méně je někdy více. Žádosti o konkrétní finanční pomoc se na nás také jen hrnou, vždy vybereme po domluvě v kapele jednu konkrétní. Jinak bychom se v tom utopili. Minulý rok jsme přispěli mamince postižených dětí na auto, zrovna nám před dvěma dny napsala, že najela s dětmi už 7 000 kilometrů. A posledním rituálem je na konci roku kapelová koupě „Skutečného dárku“, poslali jsme do zemí třetího světa Krávu, Osla, Kozy, uvidíme co to bude letos.

Setkáváte se ve svém okolí s někým z handicapovaných dětí? Je to určitá motivace pro pomoc při takových akcích jako je festival Hudba pomáhá?

Samozřejmě. Je to těžké, který rodič by si nepřál, aby byly jeho děti zdravé? Pomáhat jim cítíme jako naší povinnost.

Zajímáte se o další osudy dětí (lidí), kterým pomáháte v rámci podobných benefičních akcí, nejen Hudba pomáhá?

Často nás kontaktují sami a informují nás o tom, jak se posouvají dál. A dělají pokroky, velké, … a to je skvělé! Tato zpětná vazba je naším hnacím motorem v tom dále pokračovat. Má to smysl!

Je něco, co chcete vzkázat všem fanouškům a dalším návštěvníkům festivalu?

Že nás naprosto dostalo, jak se vyprodaly oba dva koncerty během několika hodin. To je prostě skvělé!

Jak si užíváte léto a festivaly, na kterých hrajete?

Kapela zažívá neskutečné období. Na festivalech jsme hlavními hosty, návštěvnost neuvěřitelná! Nabíjí nás to.

Jaké máte plány na podzim kromě spolupráce s festivalem Hudba pomáhá?

Koncert Hudba pomáhá je definitivní tečkou za festivaly a akcemi tohoto roku. Další rok budeme vystupovat velmi omezeně, připravujeme novou desku. Takže to bude mejdan jaksepatří!!!

Rozhovor vedla Barbora Košňarová.